שרונה הדר חורי, הזמנה לשפע, ייעוץ פנג שווי - פנג שואי למבני ציבור
דף הבית >> פרוייקטים >> פנג שואי למבני ציבור

פנג שואי למבני ציבור

שידרוג בי"ס תיכון דרך עקרונות הפנג שווי

 
ביה"ס הממוקם בירושלים, נשען על "תהילת עבר" מאוד מכובדת ומפוארת. ביה"ס קיים כבר כ- 60 שנה, רוב שנותיו עברו עליו במבנה במרכז העיר עד שב- 15/8/1984 ביה"ס עבר למבנה החדש שלו בשכונת ארמון הנציב, ירושלים. החל מרגע המעבר למבנה החדש, ביה"ס הלך והידרדר משנה לשנה. ההתדרדרות נבעה ממגוון סיבות. באמצעות עקרונות הפאנג שווי, מצאתי, שניתן לתת הסבר כיצד המבנה האדריכלי של ביה"ס תרם אף הוא להתדרדרות. אני "נקראתי לדגל" ע"י המנהלת, אישיות מיוחדת ש"חוותה" על בשרה את השינויים בעקבות עיצוב ביתה לפי עקרונות הפנג שווי, כשהמטרות המוצהרות שלשמן הגעתי הן:

א. לעזור לביה"ס לשפר את שמו.

ב. להגדיל את מספר התלמידים - בשנים טובות היו בביה"ס למעלה מ- 2000 תלמידים, כיום הם מונים פחות מ- 600 תלמידים.

ג. לעזור למנהלת לנהל את צוות המורים בהרמוניה עד כמה שניתן, כלומר לשפר את התקשורת והמנהיגות מול הצוות.

המצב בשטח היה כדלקמן:

  • ביה"ס יושב בעמק, בחלק העליון שלו וממש נראה כ"סכר" שבולם את המים העל-קרקעיים והתת-קרקעיים, היורדים מהריה הגבוהים של ירושלים (בתחתית העמק יש תחנת שאיבה).
  • ביה"ס הוא צר וארוך מאוד וממבט של ציפור המבנה נראה כצלב קרס.
  • בסיור מסביב למבנה ניכרת ההזנחה והשקיעה של המבנה - חלקים ממנו סגורים מסכנת קריסה, יש מקומות שהמבנה שקע בלמעלה ממטר עומק! (רוב החלק הצפוני ו½ מהאגף הצפון מזרחי סגור בגלל סכנת קריסה לאור השקיעה). סגירת אזורים נרחבים אלו כללה בתוכה גם את מגרשי המשחקים.
  • המנהלת ישבה במרחק גדול מהמזכירות ומחדרי המורים
  • הכתות היו מפוזרות על פני כל המבנה.
  • הזנחה ולכלוך היו בכל מקום.

לסיכום:

כוחות הטבע החזקים באזור (הזרמים התת-קרקעיים) כבר אמרו ועשו את שלהם, כך שככול שהאדם יבין מהר יותר שהמבנה האדריכלי הצר והארוך איננו מתאים ונכון לסביבה - כך ייטב. אבל בינתיים...

 

המלצות לשינוי על סמך עקרונות הפאנג שווי:

  • ריכוז רוב כתות הלימוד בחלק אחד של המבנה - אזור בו יש אנרגיה התומכת בלימוד ואקדמיה, כדי למנוע את הפיזור בכל חלקי ביה"ס הגורם לבעיות שליטה ולכידות.
  • קרוב מיקום המנהלת למוקד השליטה של ביה"ס (מזכירות, הנהלת חשבונות) ובכך לתת לה אפשרות של נגישות בזמן אמת הן בצורה המודעת והן בלא.., מעבר לכך שהמיקום החדש שנבחר הינו מיקום יותר טוב אנרגטית.
  • להעביר את הספרייה (ממוקמת במקלט טחוב ודחוס) ולשדרג אותה כך ששמה יגיע למרחוק ויעזור לפרסם את שם ביה"ס לאזור התומך בחקר ולמידה באזור שאינו נמצא בשימוש בגלל סגירת כיתות.
  • לשדרג את הכניסה - לרצף מחדש, מאחר והריצוף הקיים שקע עד כדי סכנת נפשות! ההמלצה הייתה לרצף בריצוף מעגלי כדי לאפשר לאנרגיה לנוע בצורה הרמונית ותומכת. בנוסף, להציב ספסלי ישיבה ולטפח את החזית של המבנה בצמחיה אדומה.
  • להזיז את שם ביה"ס שהיה באזור מוסתר לחזית ביה"ס ולהגדיל אותו.
  • לבטל את החניה שבתוך ביה"ס ולהפוך אותה למגרש משחקים.
  • לפתוח דלת יציאה אל אזור טבעי לא מנוצל, לרצף מחדש ולהפוך את הפינה ל"זולת" ישיבה נעימה.
  • "לגנן" את האזור כך שיראה מטופח ולרתום את התלמידים לעשייה - כי הם השגרירים האמיתיים של ביה"ס.

 

בנוסף, ניתן מענה לצבעים של הכתות, המסדרונות, הדלתות, לעיצוב הפנימי ועוד.

 

ביצוע ההמלצות:

  • נבנה למנהלת חדר מרווח ויפה בתוך המזכירות.
  • הכניסה שודרגה - רוצפה מחדש, טופחה ושם ביה"ס מפאר חזיתה.
  • רוב כתות ביה"ס רוכזו באזור המומלץ.
  • במקום חניה נבנה מגרש ספורט אדום...
  • סביבת ביה"ס טופחה ע"י הילדים בגינון ובגן אקולוגי.
  • הושג מימון להעברת הספרייה למיקום המומלץ.
  • טופחה היציאה מהאזור המערבי ועוצבה שם פינה לרווחת התלמידים.
  • נצבעו מחדש המסדרונות והדלתות של כל ביה"ס.

 

תוצאות :

  • ביה"ס זכה בפרס הטיפוח של העירייה ובטכס מכובד הם קיבלו פרס של 5000 ? על טיפוח ואווירה לימודית נעימה - מיד אחרי החגים, אחרי פתיחת שנת הלימודים הראשונה "תחת" עיצוב ביה"ס לפי עקרונות הפנג שואי. (זכייה ראשונה מזה עשור!)
  • המנהלת זוכה לשיתוף פעולה טוב יותר עם הצוות - עוד לא לגמרי מושלם, אבל הרבה יותר טוב.
  • התלמידים לקחו אחריות ומטפחים - גם מיוזמתם את ביה"ס. בתמונות המצורפות צולמו על ידם. (באחד הביקורים שלי שאלתי תלמידים, בלי שידעו מי אני האם הם מרגישים שינוי והתשובה הרווחת הייתה שעכשיו הרבה יותר נעים להם לשהות בביה"ס ושהשינוי מורגש מאוד).
  • האווירה הלימודית וכך גם ההישגים של התלמידים מתחילים להשתפר - היום, שנה וחצי אחרי ניתן לומר בוודאות שרמת ההישגים עלתה ואחוז הניגשים לבחינות עלה אף הוא.
  • הושגה תרומה של כ- 150,000$ להעברה ולבניה מחדש של הספרייה שתוכננה אף היא לפי עקרונות הפנג שווי.
 

כל הזכויות שמורות לשרונה הדר חורי  - הזמנה לשפע © Copyright      טלפון: 052-6808899    •  הצטרפו לניוזלטר שלי

.