שרונה הדר חורי, הזמנה לשפע, ייעוץ פנג שווי - אדריכלות בשיטת פנג שואי
דף הבית >> פרוייקטים >> אדריכלות בשיטת פנג שואי

אדריכלות בשיטת פנג שואי

אדריכלות מערבית ואדריכלות מזרחית במפגש הרמוני - תכנון ועיצוב בית על פי עקרונות פנג שואי.
 
שילוב עקרונות הפנג שווי בתכנון הבית: התבוננות בסביבה, הגדרת היחסים בין הפנים לחוץ, תכנון התנועה, עיצוב החללים, בחירת צבעים - הזדמנות נדירה לחוויה מתקנת והרמונית.
ייעוץ אדריכלי

פתאום קם אדם ומחליט לבנות בית. אז זהו, שזה לא כ"כ פתאום. במשך שנים חלחלה בי התובנה שחיי לא יהיו שלמים, אלא אם אבנה לי בית. לא בית רגיל בית פנג שווי - בית שמתוכנן לפי עקרונות חיי.

התודעה התעוררה, הזמן הנכון הגיע ומצאנו בית ישן שחיכה להיוולד מחדש. נשמע פשוט? מתברר שגם כאשר כל הקלפים מסתדרים נכון יש הרבה אתגרים בדרך. בכתבה זו אסביר את הדקויות שמאחרי התכנון על האתגרים שבדרך וההישגים.

אבחון והתבוננות בסביבה

הרחוב הנבחר נמצא בתוך "חיבוק" השפע של רחוב פשוש, רחובות ובתים ה"מחובקים" ע"י כביש מהווים סביבה של שפע.

מיקום ביחס לרחוב
הבית ממוקם באמצע הרחוב, שולט במרחב כשממולו מפרצי חניה ולצידו חניה רחבה שעוטפים את הבית ב"חיבוק" של שפע נוסף. אנרגיה וחומר או על פי הסינים "יאנג" ו"יין" בית שעולים אליו הוא תמיד יהיה יותר "יאנגי", יאנג משמעו אנרגיה, תנועה, חיות.

תשע מדרגות מובילות אל הבית. דלת הכניסה שבעבר הייתה פנימית, הוצאה החוצה. דלת הבית היא למעשה ה"פה" של הבית. ככל שהפה ברור יותר וכמובן מטופח יותר, כך השפע זורם בדרך הטבעית והברורה ביותר אליו.
הבית נמצא מעל הרחוב, נוכח ומזמין.
חלל החוץ עוטף את הבית
דלת הכניסה
הבית ביחס לרחוב

סביבה מוגנת

הר משמעו יציבות, הגנה, בית בלי הר ישפיע על ההרמוניה בבית, הבריאות, הזוגיות... הר יציב וטבעי מגן על הבית מצפון, מבט מבחוץ ומבט מבפנים.
ההר יוצר חלל מוגן
מבט מהחלון
פינת ישיבה מהחצר

חוץ

שבילים עוטפים ה"מחבקים" את הבית בחיבוק של שפע חשוב מאוד לייצר תנועה ש"תחבק" את הבית, חיבוק שכזה מביא עמו רוך וזרימה הרמונית סביב ואל הבית.

תכנון פנים – תנועה זורמת

חשוב שהתחושה בתוך הבית תהיה מרווחת וזורמת. כל חלל, במיקום נכון של פונקציות יכול להראות מרווח יותר. בנוסף, חלונות/פתחים מרצפה עד תקרה מגביהים את התחושה במרחב. בעיצוב הישן של הבית הפתחים היו בגובה 2 מ' כך שהפנים נראה נמוך מאוד.
לפני
אחרי
תכנון חוץ
מיקומי הפונקציות נבחרו בהתאם לפוטנציאל האנרגטי של כל פינה ובעיצוב התומך בתחושה של בטחון ושליטה במרחב. ברוב המקרים הישיבה בסלון מתוכננת הפוך, עם הפנים אל הקיר ועם הגב למרחב ולדלת, תכנון פנג שווי יתמוך תמיד בישיבה עם הר מאחור ונהר מלפנים... עקרון מנחה זה הוא שהוביל לתכנון מטבח "לא סטנדרטי" אי שהוא מטבח... כך שכל מלאכת ההכנות והבישול יעשו עם הפנים אל המרחב ולא עם הגב אליו... שימו לב לאפקטים בתאורה "ששוברים" את הקווים הישרים של המרחב ומעניקים חוויה של זרימה וחיבור בין כל הפונקציות במרחב.
מבט אל הסלון והכניסה
מבט אל פינת האוכל והמטבח
מטבח
שולחן בר

תכנון ועיצוב חדרי שינה

חדר השינה החשוב היותר בבית הוא חדר השינה של ההורים, הם הלב של הבית, אם הזוגיות והבריאות ישגשגו, כך האהבה תזרום אל כל בני הבית. לכן נבחר החדר על התדר הטוב ביותר וכיווני השינה התומכים ביותר לבני הזוג קודם כל. קצת שונה מהגישה הפולנית הרווחת שהילדים והסלון קודמים.
 
עקרון ההר והנהר הוא העיקרון המוביל בעיצוב חדרי שינה, מיקום השינה הוא החשוב ביותר מבחינת שיטת הפנג שווי. הסינים הבינו את מה שלצערי נשכח לעיתים באדריכלות ובעיצוב המודרני שתפקיד חדר השינה עבור האדם להיות מקור של הגנה, מילוי וטעינה מחדש.
 
עיצוב נכון צריך לתמוך בתחושה של שקט, אינטימיות ובטחון. ברוב חדרי השינה המודרניים תמצאו חלונות גדולים, הרבה דלתות, שירותים מול מיטה וכו' בחדר שינה שמעוצב לפי שיטת הפנג שווי מההתחלה תמיד יהיה קיר וצק מאחורי המיטה שמאפשר תחושה של בטחון – מאחור לא תבוא הרעה... ומלפנים שליטה במרחב החדר ובדלת, לעולם לא מולה בדיוק. שינה מול מפתח הדלת מביאה עמה פוטנציאל של התקפה ולא הגנה.

מיקום תומך לילדי הבית

בחדרי ילדים יש הרבה פונקציות בחלל קטן... סדר העדיפויות מבחינת שיטת הפנג שווי בתכנון מרחב זה הוא תמיד לתת לשינה את המיקום הטוב ביותר – קיר מאחור ושליטה בדלת. לאחר מכן ללימודים ורק בסוף לארון... לעיתים במקרה זה עקרונות השיטה "סותרים" את האדריכלות והעיצוב המודרני. מאחר ושיטת הפנג שווי מגיעה ממקום של חקר השפעת המרחב על התנהגות האדם, במקרה זה בעיני ההתעקשות על עקרונות עיצוב הפנג שווי לחלל חדרי הילדים תשתלם בעתיד הן עבור הילד וגם עבור שנות השינה הרציפות של הוריו. בהתאם לתאריכי הלידה של הבנות נבחרו חדרי השינה וכיווני השינה בהתאמה מדויקת לכל אחת מהן.
כיווני שינה
חדר ילדים

חדרי עבודה וטיפולים

חשוב לתת למטופל חוויה של בטחון ושקט.
חדר טיפולים

צבע

צבע - לכל צבע יש תדר, את התדרים ניתן למדוד לפי אורך הגל שלהם. חכמי סין הבינו שבכוחם של הצבעים – לרפא. באמצעות בחירת צבעים נכונה למרחב, ניתן להביא לבריאות בכל הבית. לפי שיטת הפנג שווי כל כיוון מביא עמו מסה של תדרים למרחב. חדר עמודה
בהבנה עמוקה מהי המשמעות של כל תדר ומהי שפת התקשורת בין התדרים, ניתן לשלב בין תדרי הצבע לתדרי המרחב כך שהצבע ישפיע על תנועה הרמונית ויתמוך בכל בני הבית.
 
ראשית בחרתי צבע לכל הבית – פנים וחוץ שמגשר ותורם לכל התדרים הפועלים במרחב – במקרה של בית זה נבחר צבע מגווני המתכת - אפרפר ובכל חדר נבחר "קיר נושא" בצבע אחר המעניק אשליה של חלל עם עומק, כלומר חלל גדול יותר ממה שהוא באמת, ע"י הצבע.
 

חומר

לכל חומר ביקום יש אנרגיה. חומרים טבעיים מן הסתם, מכילים אנרגיה טבעית יותר. לי חשוב מאוד לעבוד עם חומרים כמה שיותר טבעיים. חומרים אלו מכילים אנרגיה במצב הנקי והטהור שלה.
 
לכן במסעי בסין חיפשתי ובחרתי חומרים טבעיים כמו אבן שיש, פרקט במבוק טבעי, אלומיניום למטבח, עץ וכו' שילוב חומרים אלו משפיע על החוויה הנינוחה של הבית.
 

סיכום

בניית ביתי העניקה לי את ההזדמנות לחוויה מתקנת והרמונית של שילוב האדריכלות המערבית עם אדריכלות הפנג שווי. בעבודה הרמונית עם האדריכלית אילת גן שילבנו את שתי הגישות באופן בו אף צד לא היה צריך להתפשר ולעגל פינות.
למדתי ששילוב שתי הגישות יחדיו, מעצים את השלם ומשדרג את התוצר.
 
חשוב לזכור שהעיצוב לפי שיטת הפנג שווי הוא סובייקטיבי. כלומר מה שראיתם בתמונות הוא הטעם שלי האישי. החשוב ביותר לפי עקרונות השיטה הוא לבחור בית מבורך ולמקם את הפונקציות, הצבעים והחומרים באופן המבורך והתומך בכל אחד מכם באופן אישי. התוצר העיצובי הוא בסופו של דבר הטעם האישי שלכם. מי מכם הנמצא לקראת או בתוך תהליך של בניה או שיפוץ דעו שאנחנו כאן ממתינים לעזרתכם! הצוות המיומן שלי ואני נוכל להעניק לכם תהליך מעצים, ממוקד ומהיר שיביא לבנייה בריאה המשלבת את שתי גישות האדריכלות
 

כל הזכויות שמורות לשרונה הדר חורי  - הזמנה לשפע © Copyright      טלפון: 052-6808899    •  הצטרפו לניוזלטר שלי

.